- (r + q) = r + q mengapa? Sekiranya kami membuang - tanda maka mode juga harus dikeluarkan ... Saya bingung?

- (r + q) = r + q mengapa? Sekiranya kami membuang - tanda maka mode juga harus dikeluarkan ... Saya bingung?
Anonim

Jawapan:

# | - (r + q) | = | -1 || r + q | = | r + q | #

Penjelasan:

# | - (r + q) | = | -1 || r + q | = | r + q | #

atau

# | - (r + q) | = r + q = | r + q | #

Nilai Positif dalam Mod kekal Positif.

Jawapan:

# "lihat penjelasan" #

Penjelasan:

# "warna" (biru) "fungsi nilai mutlak" # mengembalikan nilai positif untuk apa pun di dalamnya.

# "ia adalah ukuran jarak nilai dari asal." #

#rArr | 4 | = | -4 | = 4 #

# "kerana kedua-dua 4 dan - 4 adalah 4 unit dari asal" #

# "dan jarak sentiasa positif" #

#color (biru) "mengikut takrif" #

# | x | = {((x; x> = 0), (- x; x <0)) #

#rArr | 4 | = 4 "dan" | -4 | = - (- 4) = 4 #

# "juga" | x | = sqrt (x ^ 2) #

#rArr | -4 | = sqrt ((- 4) ^ 2) = 4 #

#rArr | r + q | = | - (r + q) | #