Jawapan:
JAWAB INI ADALAH TERSIRAT. LIHAT SOLUSI yang BETUL DI ATAS.
Penjelasan:
Mulakan dengan menjaringkan kedua-dua pihak untuk menyingkirkan salah satu daripada radikal, kemudian memudahkan dan menggabungkan seperti istilah.
Kemudian beroperasi pada kedua-dua belah persamaan untuk mengasingkan radikal yang lain.
Dan persegi kedua belah pihak lagi untuk menghilangkan radikal yang lain.
Akhirnya, tambahkan
Apabila bekerja dengan radikal, sentiasa semak penyelesaian anda untuk memastikan mereka tidak melampau (pastikan mereka tidak menyebabkan ada punca kuasa dua nombor negatif). Dalam kes ini kedua-duanya
Jawapan:
Penjelasan:
Susun semula persamaan:
#sqrt (t) - 2 = sqrt (t - 12) #
Kedua belah pihak:
# (sqrt (t) - 2) ^ 2 = (sqrt (t - 12)) ^ 2 #
#t - 4sqrt (t) + 4 = t - 12 #
Mudahkan:
# 16 = 4sqrt (t) #
# 4 = sqrt (t) #
Square kedua-dua pihak sekali lagi.
# 16 = t #
Semak penyelesaian adalah tepat.
#sqrt (16) = sqrt (16 - 12) + 2 -> 4 = 4 warna (hijau) () #
Semoga ini membantu!