Jawapan:
Penjelasan:
Jawapan:
Ia adalah 80.
Penjelasan:
Anda hanya boleh menyelesaikannya menggunakan kalkulator, tetapi kami berada di Socrates, jadi kami perlu melakukan sesuatu yang lebih menyeronokkan!
Satu-satunya idea yang saya ada ialah menulis
Kemudian anda bertanya bagaimana untuk melakukannya
Sekarang kita dapat menyederhanakan penulisan faktor-faktor yang sama
dan, kerana saya sangat malas, saya hanya tahu bagaimana melakukan pendaraban untuk 2 dan 10, jadi saya menulisnya sebagai
Bilangan tahun yang lalu dibahagikan dengan 2 dan hasilnya terbalik dan dibahagikan dengan 3, kemudian dibiarkan sebelah kiri atas dan dibahagikan dengan 2. Kemudian digit dalam hasilnya diterbalikkan untuk membuat 13. Berapa tahun yang lalu?
Berikut ialah langkah-langkah yang dijelaskan: {: ("tahun", warna (putih) ("xxx"), rarr ["hasil" 0]), (["hasil" 0] div 2 ,, "[hasil" 1]), (["hasil" 1] "terbalik", rarr ["hasil" 2]), (["hasil" 2] "dibahagikan dengan" 3, "[3]), ([" hasil "4]), ([" hasil " ("XX") ["hasil" 4] = 31 warna (putih) ("XX") [ "hasil" 3] = 62 warna (putih) ("XX") ["hasil" 2] = 186 warna (putih) ("XX") [ diandaikan "terbalik terbalik adalah putaran dan ti
Apakah 5 dibahagikan dengan x ^ 2 + 3x + 2 ditambah dengan 3 dibahagikan dengan x + 1? (Lihat butiran untuk pemformatan?
Letakkan penyebut biasa. = 5 / ((x +2) (x + 1)) + 3 / (x + 1) = 5 / ((x + 2) (x + 1) x + 2) (x + 1)) = (5 + 3x + 6) / ((x + 2) (x + 1)) = (11 + 3x) / ((x + 2) (x + 1) Semoga ini membantu!
Apabila polinomial dibahagikan dengan (x + 2), selebihnya ialah -19. Apabila polinomial yang sama dibahagikan dengan (x-1), selebihnya adalah 2, bagaimana anda menentukan selebihnya apabila polinomial dibahagikan dengan (x + 2) (x-1)?
Kita tahu bahawa f (1) = 2 dan f (-2) = - 19 dari Teorema Remainder Sekarang tentukan baki polinomial f (x) apabila dibahagi dengan (x-1) (x + 2) bentuk Ax + B, kerana selebihnya adalah pembahagian kuadratik. Kita sekarang boleh membiak kali pembahagi Q quotient ... f (x) = Q (x-1) (x + 2) + Ax + B Seterusnya, masukkan 1 dan -2 untuk x ... f (1) = Q (1-1) (1 + 2) + A (1) + B = A + B = 2 f (-2) = Q (-2-1) (- 2 + 2) + A (-2) B = -2A + B = -19 Menyelesaikan dua persamaan ini, kita dapat A = 7 dan B = -5 Remainder = Ax + B = 7x-5