Sepuluh tahun dari sekarang, A akan dua kali lebih tua daripada B. Lima tahun yang lalu, A adalah tiga kali lebih tua daripada B. Apakah umur A dan B sekarang?
A = 50 dan B = 20 Panggil A dan B 2 umur sekarang. Sepuluh tahun dari sekarang, A adalah dua kali lebih tua daripada B -> (A + 10) = 2 (B + 10) (1) Lima tahun yang lalu, A adalah 3 kali lebih tua daripada B -> (A - 5) = 3 (B - 5) (2). Selesaikan sistem (1) dan (2). Dari (2) -> A = 3B - 15 + 5 = 3B - 10. Gantikan nilai A ke dalam (1) -> 3B - 10 + 10 = 2B + 20 -> B = 20. Kemudian, A = 3B - 10 = 60 - 10 = 50. Semak! 0 tahun dari sekarang -> A = 60 dan B = 30 -> A = 2B .OK 5 tahun yang lalu -> A = 45 dan B = > A = 3B. okey
Lauren adalah 1 tahun lebih daripada dua kali Yosua. 3 tahun dari sekarang, Jared akan berusia 27 tahun kurang daripada dua kali Lauren. 4 tahun yang lalu, Jared adalah 1 tahun kurang daripada 3 kali umur Joshua. Berapa lama umur Jared akan 3 tahun dari sekarang?
Umur sekarang Lauren, Joshua dan Jared menjadi 27,13 dan 30 tahun. Selepas 3 tahun, Jared akan berusia 33 tahun. Biarkan usia sekarang Lauren, Joshua dan Jared menjadi x, y, z tahun Dengan syarat, x = 2 y + 1; (1) Selepas 3 tahun z + 3 = 2 (x + 3) -27 atau z + 3 = 2 (2 y + 1 + 3) -27 atau z = 4 y + 8-27-3 atau z = 4 y -22; (2) 4 tahun yang lalu z - 4 = 3 (y-4) -1 atau z-4 = 3 y -12 -1 atau z = 3 y -13 + 4 atau z = 3 y -9; persamaan (2) dan (3) kita mendapat 4 y-22 = 3 y -9 atau y = 13:. x = 2 * 13 + 1 = 27 z = 4 y -22 = 4 * 13-22 = 30 Oleh itu umur Lauren, Joshua dan Jared kini menjadi 27,13 dan 30 tahun Selepas 3 tahun, J
Yanira adalah 3 tahun lebih tua daripada Tim dan dua kali lebih tua daripada Hannah. Tim adalah 2 tahun lebih tua daripada Hannah. Berapa lamakah Yanira, Tim, dan Hannah?
Saya mendapat: Yanira: 10 tahun; Tim: 7 tahun; Hannah: 5 tahun. Panggil usia tiga dengan inisial: y, t dan h, jadi, kita boleh menulis: y = t + 3 y = 2h t = h + 2 mari kita menyelesaikan secara serentak ketiga persamaan (sistem): menggantikan kedua persamaan menjadi yang pertama untuk y: 2h = t + 3 jadi t = 2h-3 menggantikan ini menjadi ketiga untuk t dan temukan h: 2h-3 = h + 2 h = 5 supaya kita mempunyai: 3 = 7 dan: y = 2 * 5 = 10