Selesaikan x? 3 (2x-2) = 2 (x + 1)

Selesaikan x? 3 (2x-2) = 2 (x + 1)
Anonim

Jawapan:

# x = 2 #

Penjelasan:

Jika anda ingat bahawa pemalar atau apa pun di luar kurungan perlu didarabkan dengan setiap istilah di dalam kurungan.

Oleh itu,

# 3 (2x-2) = 2 (x + 1) #

# 6x-6 = 2x + 2 #

Pindahkan semua x yang tidak diketahui di sebelah kiri tanda yang sama, dan pemalar di sebelah kanan tanda yang sama:

# 6x-2x = 2 + 6 #

# 4x = 8 #

Ini memberi # x = 2 #

Jawapan:

# x = 2 #

Penjelasan:

Kembangkan tanda kurung:

# 3 (2x-2) #:

# 3 * 2x = 6x # dan #3*-2 = -6#

# 2 (x + 1) #:

# 2 * x = 2x # dan #2*1 = 2#

memudahkan:

# 6x-6 = 2x + 2 #

bawa 2x ke atas sama dengan menjadikannya -2x yang kemudiannya menuju

# 6x-2x-6 = 2 # #Oleh itu# # 4x-6 = 2 #

ambil -6 untuk membuat + 6 supaya anda dapat:

# 4x = 6 + 2 jadi 4x = 8 #

bahagikan 8 by 4 yang memberikan 2 sebab itu #x = 2 #