Jawapan:
jika x => + - oo, f (x) = -oo jika x => 10 ^ -, f (x) = + oo jika x => 10 ^ +, f (x) x => 20 ^ -, f (x) = + oo jika x => 20 ^ + #
Penjelasan:
#f (x) = 1 / (x-10) + 1 / (x-20) # mari kita cari had pertama.
Sebenarnya mereka cukup jelas:
(X -> + - oo) f (x) = Lim (x -> + - oo) 1 / (x-10) + 1 / (apabila anda membahagikan nombor rasional dengan tak terhingga, hasilnya hampir kepada 0)
Sekarang mari kita belajar had 10 dan 20.
#Lim (x => 10 ^ -) = 1 / (0 ^ -) - 1/10 = -oo #
#Lim (x => 20 ^ -) = 1 / (0 ^ -) + 1/10 = -oo #
#Lim (x => 10 ^ +) = 1 / (0 ^ +) - 1/10 = + oo #
#Lim (x => 20 ^ -) = 1 / (0 ^ +) + 1/10 = + oo #
0 / sini ialah jawapan kami!