Jawapan:
Tidak ada penyelesaian bernilai sebenar untuk persamaan tersebut.
Penjelasan:
Perhatikan terlebih dahulu bahawa ungkapan dalam akar persegi mesti positif (menyekat kepada nombor nyata). Ini memberikan kekangan berikut pada nilai
dan
Bagaimana anda menyelesaikan dan menyemak penyelesaian anda diberikan a-2.7 = 3.2?
A = 5.9 Untuk menyelesaikan persamaan ini, tambahkan sahaja (+) 2.7 dari setiap sisi. -2.7 + 2.7 = 0 di sebelah kiri ... 3.2 + 2.7 = 5.9 di sebelah kanan ... Oleh itu jawapan ialah = 5.9. Untuk memeriksa kami hanya masukkan nilai ini di sebelah kiri: 5.9-2.7 = 3.2? Ya! Oleh itu, persamaan itu keluar dan semuanya dipenuhi. Jawab: a = 5.9
Diskriminasi persamaan kuadrat adalah -5. Jawapannya menerangkan nombor dan jenis penyelesaian persamaan: 1 penyelesaian kompleks 2 penyelesaian sebenar 2 penyelesaian kompleks 1 penyelesaian sebenar?
Persamaan kuadratik anda mempunyai 2 penyelesaian kompleks. Diskriminasi persamaan kuadrat hanya dapat memberi kita maklumat tentang persamaan bentuk: y = ax ^ 2 + bx + c atau parabola. Kerana tahap tertinggi polinomial ini adalah 2, ia mesti tidak mempunyai lebih daripada 2 penyelesaian. Diskriminasi adalah sekadar benda di bawah simbol akar persegi (+ -sqrt ("")), tetapi tidak simbol akar persegi itu sendiri. + -sqrt (b ^ 2-4ac) Jika diskriminasi, b ^ 2-4ac, kurang daripada sifar (iaitu mana-mana nombor negatif), maka anda akan mempunyai negatif di bawah simbol akar persegi. Nilai negatif di bawah akar persegi
Gunakan diskriminasi untuk menentukan bilangan dan jenis penyelesaian persamaan? x ^ 2 + 8x + 12 = 0 A. penyelesaian sebenar B. penyelesaian sebenar C. dua penyelesaian rasional D. dua penyelesaian tidak rasional
C. dua penyelesaian Rasional Penyelesaian kepada persamaan kuadrat a * x ^ 2 + b * x + c = 0 adalah x = (-b + - sqrt (b ^ 2 - 4 * a * c)) / (2 * masalah yang sedang dipertimbangkan, a = 1, b = 8 dan c = 12 Substituting, x = (-8 + - sqrt (8 ^ 2 - 4 * 1 * 12)) / (2 * 1 atau x = (-8+ - sqrt (64 - 48)) / (2 x = (-8 + - sqrt (16)) / (2 x = (-8 + - 4) / (2 x = (-8 + 4) = (-8 - 4) / 2 x = (- 4) / 2 dan x = (-12) / 2 x = - 2 dan x = -6