Bagaimana anda menyelesaikan y = x-4 dan y = 2x menggunakan penggantian?

Bagaimana anda menyelesaikan y = x-4 dan y = 2x menggunakan penggantian?
Anonim

Jawapan:

#x = -4 #

#y = -8 #

Penjelasan:

Kami tahu itu #y = x - 4 #. Kita juga tahu itu #y = 2x #

Ini mesti bermakna # x - 4 = 2x #. Dengan 'menggantikan' y = 2x dalam persamaan pertama, kita mendapat persamaan baru dalam satu pemboleh ubah tunggal.

Dengan menyelesaikan, # -4 = 2x - x #(menolak x dari kedua-dua belah pihak)

#implies x = -4 #

Sekarang kita tahu itu #x = -4 #. #y = 2x # mesti bermakna itu #y = 2 (-4) #

#implies y = -8 #

Jawapan:

nilai # x # adalah #-4# dan # y # adalah #-8#

Penjelasan:

diberi persamaan # y = x-4 dan y = 2x #

letak # y = 2x #dalam # y = x-4 # maka kita ada # 2x = x-4rArr2x-x = -4rArrx = -4 # sejak # y = 2xrArry = -8 #

Jawapan:

# x = -4 dan y = -8 #

Penjelasan:

Penggantian bermaksud memasukkan satu persamaan kepada yang lain untuk menyelesaikan pembolehubah, jadi:

Mari pasang # y = x-4 # ke dalam # y = 2x #

Dengan memasukkannya, anda dapat # x-4 = 2x #

Pindahkan pembolehubah ke satu sisi dan pemalar yang lain

# x-2x = 4 #

# -x = 4 #

# x = -4 #

Oleh kerana kita dapati x, kita dapat mencari y dengan memasukkan x kembali ke persamaan. Jawapan akan sama. Untuk membuktikan ini, saya akan memasukkan x ke dalam kedua-dua persamaan.

# y = x-4 = (- 4) -4 = -8 #

# y = 2x = 2 (-4) = - 8 #

Jadi, # x = -4 dan y = -8 #