Bagaimana anda menyelesaikan untuk k dalam d + 3 = sqrt (2k - 5)?

Bagaimana anda menyelesaikan untuk k dalam d + 3 = sqrt (2k - 5)?
Anonim

Jawapan:

# k = (d ^ 2 + 6d + 14) / 2 #

Penjelasan:

# d + 3 = sqrt (2k-5) #

kita boleh menukar pesanan dari faktor-faktor:

#sqrt (2k-5) = d + 3 #

Sekarang persegi kedua-dua belah persamaan. sqrt (2k-5) adalah nombor positif jadi kita mesti menambah penyempitan d + 3> = 0. Jika tidak, kami akan menambah penyelesaian palsu:

# (sqrt (2k-5)) ^ 2 = (d + 3) ^ 2 dan d + 3> = 0 #

# 2k-5 = d ^ 2 + 6d + 9 dan d> = -3 #

# 2k = d ^ 2 + 6d + 14 dan d> = -3 #

# k = (d ^ 2 + 6d + 14) / 2 dan d> = -3 #