Apakah x jika -4 (x + 2) ^ 2 + 3x = -5?

Apakah x jika -4 (x + 2) ^ 2 + 3x = -5?
Anonim

Jawapan:

#x = -9 / 4 # atau # x = -1 #

Penjelasan:

Pertama meluaskan ungkapan dan gerakkan #-5# ke sebelah kiri, untuk mendapatkannya dalam bentuk standard

# -4 (x ^ 2 + 4x + 4) + 3x +5 = 0 #

# -4x ^ 2 -16x -16 + 3x +5 = 0 #

# -4x ^ 2 -13x -9 = 0 #

# - (4x ^ 2 + 13x + 9) = 0 #

#4# dan #9# tambah untuk memberi #13#, jadi faktor yang kita perlukan #4&1# dan #9&1#

# - (4x +9) (x + 1) = 0 #

#:. x = -9 / 4 # atau # x = -1 #