Bagaimana anda menyelesaikan t dalam frac {1} {r} = frac {1} {t - 6}?

Bagaimana anda menyelesaikan t dalam frac {1} {r} = frac {1} {t - 6}?
Anonim

Jawapan:

# t = r + 6 #

Penjelasan:

Masalah terbesar ialah # t # dalam penyebut pecahan.

# 1 / r = 1 / (t-6) #

Kaedah 1

Kerana hanya ada satu istilah di setiap sisi, anda boleh membalikkan pecahan keseluruhannya:

# r / 1 = (t-6) / 1 #

# r + 6 = t #

Kaedah 2

Cross multiply to get

# t-6 = r #

#t = r + 6 #

Jawapan:

# t = r + 6 #

Penjelasan:

Ambil kebalikan dari kedua-dua pihak:

# 1 / (1 / r) = 1 / (1 / (t-6)) #

# r = t-6 #

Tambah sekarang #6# kepada kedua-dua pihak:

# t-6 + 6 = r + 6 #

# t = r + 6 #

# 1 / r = 1 / {t-6} # jadi balas berlipat ganda # t-6 = r # atau # t = r + 6. #