Apakah x jika ln (x ^ 2-x) -ln (5x) = -3?

Apakah x jika ln (x ^ 2-x) -ln (5x) = -3?
Anonim

Jawapan:

# x = 1 + 5e ^ (- 3) #

Penjelasan:

#ln (x ^ 2-x) -ln (5x) = - 3 #

Ingat bahawa kita hanya boleh memohon logaritma kepada nombor positif:

Jadi # x ^ 2-x> 0 dan 5x> 0 #

# x (x-1)> 0 dan x> 0 => x> 1 #

Sekarang, mari selesaikan persamaan ini:

#ln (x ^ 2-x) = - 3 + ln (5x) #

#color (merah) (a = ln (e ^ a) #

#ln (x ^ 2-x) = ln (e ^ (- 3)) + ln (5x) #

#color (merah) (ln (a) + ln (b) = ln (a * b) #

#ln (x ^ 2-x) = ln (5e ^ (- 3) x) #

#color (merah) (ln (a) = ln (b) => a = b #

# x ^ 2-x = 5e ^ (- 3) x #

# x ^ 2 5e ^ (- 3) +1 x = 0 #

# {x- 5e ^ (- 3) +1} x = 0 #

#cancel (x = 0) #(tidak di dominium) atau # x = 1 + 5e ^ (- 3) #