Jawapan:
Penjelasan:
# "satu cara ialah menghapuskan pecahan dengan mengalikan" #
# "syarat dengan keluasan umum terendah sebanyak 10 dan 15" #
# "gandaan biasa paling rendah" 30 #
#cancel (30) ^ 3xxt / cancel (10) ^ 1 + cancel (30) ^ 2xxt / cancel (15) ^ 1 = 30 #
# rArr3t + 2t = 30 #
# rArr5t = 30 #
# "membahagi kedua belah pihak dengan 5" #
# (batal (5) t) / batal (5) = 30/5 #
# rArrt = 6 "ialah penyelesaian" #
Jawapan:
Penjelasan:
Kaedah # 1:
pelipatlah segala-galanya dengan 30
Tambah
bahagikan kedua belah pihak dengan 5
Kaedah # 2:
penyebut biasa
jadi
kalikan kedua belah pihak dengan 150
Tambah
bahagikan kedua belah pihak dengan 25
Bagaimana anda mempermudahkan [ frac {2} {9} cdot frac {3} {10} - (- frac {2} {9} div frac {1} {3} 2} {5}?
1/3 [2/9*3/10-(-2/9-:1/3)]-2/5 =[6/90-(-2/9*3/1)]-2/5 =[6/90+(2/9*3/1)]-2/5 =[6/90+6/9]-2/5 =[6/90+60/90]-2/5 =[66/90]-2/5 =66/90-36/90 =30/90 =1/3
Bagaimana anda menyelesaikan frac {2x} {2x + 5} = frac {2} {3} - frac {6} {4x + 10}?
X = 1/2 [2x] / [2x +5] = 2/3 - 6 / [2 {2x + 5}] [2x + 3] / [2x + 5] = 2/3 6x + 9 = 4x + 10 2x = 10 x = 1/2
Bagaimana anda menyelesaikan frac {x} {x - 1} + frac {4} {x + 1} = frac {4x - 2} {x ^ {2} - 1}?
Ok, pertama, anda mempunyai x-1, x + 1, dan x ^ 2-1 sebagai penyebut dalam soalan anda. Oleh itu, saya akan mengambilnya sebagai soalan secara implisit mengandaikan bahawa x! = 1 atau -1. Ini sebenarnya sangat penting. Mari menggabungkan pecahan di sebelah kanan ke pecahan tunggal, x / (x-1) + 4 / (x + 1) = (x (x + 1)) / ((x-1) (X (x + 1)) = (x ^ 2 + x + 4x - 4) / (x ^ 2-1) = (x ^ 2 + 5x -4 ) / (x ^ 2 -1) Di sini, perhatikan bahawa (x-1) (x + 1) = x ^ 2 - 1 dari perbezaan dua kuasa dua. Kami mempunyai: (x ^ 2 + 5x -4) / (x ^ 2 -1) = (4x-2) / (x ^ 2-1) Batalkan penyebut (berganda kedua-dua pihak dengan x ^ 2-1) x ^ 2 + 5x -