Bagaimana anda mempermudahkan (x ^ -1y ^ -2z ^ 3) ^ - 2 (x ^ 2y ^ -4z ^ 6)?

Bagaimana anda mempermudahkan (x ^ -1y ^ -2z ^ 3) ^ - 2 (x ^ 2y ^ -4z ^ 6)?
Anonim

Jawapan:

Gunakan ketiga-tiga sifat berikut:

# (x * y * z * …) ^ a = x ^ a * y ^ a * z ^ a * … #

# (x ^ a) ^ b = x ^ (a * b) #

# x ^ a * x ^ b = x ^ (a + b) #

Jawapannya ialah:

# x ^ 4y ^ 0z ^ 0 #

Penjelasan:

# (x ^ -1y ^ -2z ^ 3) ^ - 2 (x ^ 2y ^ -4z ^ 6) #

  • Guna # (x * y * z * …) ^ a = x ^ a * y ^ a * z ^ a * … #

# (x ^ -1) ^ - 2 (y ^ -2) ^ - 2 (z ^ 3) ^ - 2x ^ 2y ^ -4z ^ 6 #

  • Guna # (x ^ a) ^ b = x ^ (a * b) #

x ^ (- 1 * (- 2)) y ^ (- 2 * (- 2)) z ^ (3 * (- 2)) x ^ 2y ^ -4z ^ 6 #

# x ^ 2y ^ 4z ^ -6x ^ 2y ^ -4z ^ 6 #

  • Guna # x ^ a * x ^ b = x ^ (a + b) #

# x ^ (2 + 2) y ^ (4 + (- 4)) z ^ (- 6 + 6) #

# x ^ 4y ^ 0z ^ 0 #

Nota: jangan katakan itu # y ^ 0 = 1 # dan # z ^ 0 = 1 # kerana itu tidak benar # y = 0 # dan # z = 0 #

Jika anda mahu anda boleh menggunakannya # x ^ -a = 1 / x ^ a # tetapi ia lebih mudah tanpa ia.