Pertama sekali, anda boleh menyederhanakan
Ini bermakna itu
Sekarang, anda mempunyai persamaan berikut:
Untuk menyelesaikan persamaan ini, anda perlu kiub kedua-dua pihak:
Bagaimana anda mempermudahkan (1 / sqrt (a-1) + sqrt (a + 1)) / (1 / sqrt (a + 1) -1 / sqrt (a-1) (a-1) sqrt (a + 1) - (a + 1) sqrt (a-1)), a> 1?
Memformat matematik besar ...> warna (biru) ((1 / sqrt (a-1) + sqrt (a + 1)) / (1 / sqrt (a + 1) -1 / sqrt (a-1) (a + 1) - (a + 1) sqrt (a-1))) = warna (merah) (((1 / sqrt (a- 1) + sqrt (a + 1)) / (sqrt (a-1) -sqrt (a + 1)) / (sqrt (a + 1) cdot sqrt (a-1) Cdot sqrt (a-1) cdot sqrt (a-1) cdot sqrt (a + 1) -sqrt (a + 1) cdot sqrt (a + 1) biru) (/ (1 / sqrt (a-1) + sqrt (a + 1)) / ((sqrt (a-1) -sqrt (a + 1)) / (sqrt (a + 1) cdot sqrt -1)))) / (sqrt (a + 1) / (sqrt (a + 1) cdot sqrt (a-1) (sqrt (a-1) -sqrt (a + (1 / sqrt (a-1) + sqrt (a + 1)) / sqrt (a-1) -sqrt (a + 1) sqrt (a-1) (sqrt (a-1) -sqrt (a + 1))) / sqrt (a + 1) =
Jika x = sqrt3 / 2 maka {sqrt (1 + x) + sqrt (1-x)} / {sqrt (1 + x) - sqrt (1-x)}?
Anda boleh memulakan dengan merasionalisasi: (sqrt (1 + x) + sqrt (1-x)) / (sqrt (1 + x) -sqrt (1-x) x)) / (sqrt (1 + x) + sqrt (1-x)) = = (sqrt (1 + x) + sqrt (1-x) + 2sqrt (1 + x) sqrt (1-x) + (1-x)) / (2x) = = (2 + 2sqrt (1-x ^ 2)) / (2x) = = (1 + sqrt (1 = (1 + sqrt (1- 3/4)) / (sqrt (3) / 2) = (1+ (2 / sqrt (3)) = = 3/2 * 2 / sqrt (3) = 3 / sqrt (3) = 3 / sqrt (3) * sqrt (3) / sqrt (3) sqrt (3) Berharap ia adalah apa yang anda perlukan! :-)
Sederhana ungkapan: 1 / (sqrt (144) + sqrt (145)) + 1 / (sqrt (145) + sqrt (146)) + ... + 1 / (sqrt (168) + sqrt (169))
1 Nota Pertama: 1 / (sqrt (n + 1) + sqrt (n)) = (sqrt (n + 1) -sqrt (n)) / ((sqrt (n + 1) (n / 1) -sqrt (n)) warna (putih) (1 / (sqrt (n + 1) + sqrt (n) n + 1) -n) warna (putih) (1 / (sqrt (n + 1) + sqrt (n))) = sqrt (n + 1) -sqrt sqrt (145)) + 1 / (sqrt (145) + sqrt (146)) + ... + 1 / (sqrt (168) + sqrt (169) (sqrt (146) -sqrt (145)) + ... + (sqrt (169) -sqrt (168)) = sqrt (169) -sqrt (144) = 13-12 =