Tolong bantu saya menyelesaikan persamaan kuadratik ini?

Tolong bantu saya menyelesaikan persamaan kuadratik ini?
Anonim

Jawapan:

3d ^ 2-2d-8 = 0

d = (- (- 2) + - sqrt ((- 2) ^ 2-4 * 3 * (- 8))) / (2 * 3)

d = (2 + -sqrt (100)) / (6)

d = (2 + -10) / (6)

d = (2 + 10) / (6) = (12) / (6) = 2

d = (2-10) / (6) = (- 8) / (6) = - 8/6 = -4 / 3

Penjelasan:

Kita boleh menganalisis persamaan selepas kita mendapat semua nombor di satu pihak,

3d ^ 2-2d-8 = 0

Dari sini, kita dapat melihatnya a = 3 , b = -2 dan c = -8 .

Sekarang kita perlu memasukkannya ke dalam formula persamaan kuadratik.

x = (- b + -sqrt (b ^ 2-4ac)) / (2a)

Yang akan kelihatan seperti, d = (- (- 2) + - sqrt ((- 2) ^ 2-4 * 3 * (- 8))) / (2 * 3)

Saya telah diganti x di sini dengan d , kerana itulah yang dicari oleh tugasan.

Apabila kita melakukan persamaan kuadrat, kita akan mendapat jawapannya.

d = 2 dan d = -4 / 3

Jawapan:

d = 2 atau d = -4 / 3

Penjelasan:

Di sini, 3d ^ 2-2d = 8

3d ^ 2-2d-8 = 0

Membandingkan dengan ax ^ 2 + bx + c = 0 ,kita mendapatkan

a = 3, b = -2, c = -8 dan xtod

triangle = b ^ 2-4ac = 4-4 (3) (- 8) = 4 + 96 = 100

sqrt (segitiga) = 10

Jadi, (2 + -10) / (2xx3) = (2 (1 + -5)) / (2xx3) = (1 + -5) / 3 #

=> d = (1 + 5) / 3 atau d = (1-5) / 3

=> d = 2 atau d = -4 / 3