Jawapan:
-6#>=#y
Penjelasan:
Kumpulkan istilah seperti di sebelah kiri
-17 + 10y#>=#19 + 16y
Ambil 10y dari setiap sisi supaya anda hanya mempunyai y pada satu sisi
-17#>=#19 + 6y
Ambil 19 dari setiap sisi
-36#>=#6y
Akhirnya dibahagikan setiap sisi dengan 6
-6#>=#y
Jawapan:
#y <= - 6 #
Penjelasan:
Penyelesaian ketidaksamaan hampir sama persis dengan menyelesaikan persamaan, dan untuk sebahagian besar anda boleh memperlakukannya seperti itu semasa menyelesaikannya, kecuali satu peraturan tambahan: setiap kali anda membiak atau membahagikan kedua-dua belah ketidaksamaan dengan nombor negatif, anda mestilah flip tanda ketidaksamaan. Sebagai contoh, #># akan pergi ke #<#, #<=# kepada #>=# dan begitu juga sebaliknya. Jika anda ingin tahu mengapa anda mesti melakukan ini, baca perenggan seterusnya; jika tidak, anda boleh melangkauinya.
Alasan peraturan ini timbul kerana cara garis nombor berfungsi. Perhatikan bahawa jika kita menulis #a <b # kami bermaksud untuk mengatakannya # a # dekat dengan #0# daripada # b #. Tetapi, jika kita pertimbangkan # -a # dan # -b #, kita akan melihatnya # -a <-b # adalah palsu kerana # -a # dekat dengan #0# daripada # -b #. Oleh itu, apabila kita memanipulasi ketidaksamaan dengan mendarab atau membahagikan dengan negatif, kita mesti menolak simbol ketidaksamaan untuk secara tepat mencerminkan ungkapan mana yang hampir kepada sifar.
Kini kita akan menyelesaikan ketidaksamaan ini
# -17 + 3y + 7y> = 19 + 16y #.
Jadi, untuk memulakan, kita dapat menyelesaikan ketidaksamaan ini sama seperti menyelesaikan persamaan:
# -17 + 3y + 7y> = 19 + 16y = -17 + 10y> = 19 + 16y #.
Menambah #17# kepada kedua-dua belah pihak, kita dapati
# 10y> = 36 + 16y #.
Sekarang kita tolak # 16y # dari kedua belah pihak:
# -6y> = 36 #.
Sekarang, untuk memudahkan lagi, kita mesti membahagikan #-6#, dan kita boleh, tetapi kita juga harus ingat untuk membalikkan ketidaksamaan apabila kita berbuat demikian. Kami memperolehi:
#y <= - 6 #.