Jawapan:
Lihat di bawah.
Penjelasan:
Jika # a + b ge 0 # kemudian # a + b = delta ^ 2 ge 0 #
Memanggil #f (a, b) = a ^ 3 + b ^ 3 - a ^ 2 b - a b ^ 2 # dan menggantikannya #a = delta ^ 2-b # kami ada selepas penyederhanaan
# (f @ (a + b = delta ^ 2)) = delta ^ 2 (4b ^ 2-4b delta ^ 2 + delta ^ 4) = 4delta ^ 2 (b-delta ^ 2 / jadi ini membuktikan bahawa jika
# a + b ge 0 # kemudian #f (a, b) ge 0 #
Jawapan:
Bukti diberikan dalam Seksyen Penjelasan.
Penjelasan:
Jika # a + b = 0, # kemudian
# a ^ 3 + b ^ 3 = (a + b) (a ^ 2-ab + b ^ 2) = (0) (a ^ 2-ab + b ^ 2) dan, # a ^ 2b + ab ^ 2 = ab (a + b) = ab (0) = 0. #
Ini membuktikan bahawa, memasangkan, # a + b = 0, maka, a ^ 3 + b ^ 3gea ^ 2b + ab ^ 2. #
Oleh itu, kita perlu membuktikannya Keputusan untuk # a + b> 0. #
Sekarang, pertimbangkan, # (a ^ 2-ab + b ^ 2) - (ab) = a ^ 2-2ab + b ^ 2 = (a-b) ^ 2 ge 0. #
#:. a ^ 2-ab + b ^ 2 ge ab. #
Mengalikan dengan # (a + b)> o, # ketidaksamaan tetap tidak berubah, dan
menjadi, # (a + b) (a ^ 2-ab + b ^ 2) ge ab (a + b). #
Ini adalah sama seperti, # a ^ 3 + b ^ 3 ge a ^ 2b + ab ^ 2. #
Oleh itu, Bukti.
Nikmati Matematik.!