Bagaimana anda boleh menilai (4a-2) / (3a + 12) - (a-2) / (a + 4)?

Bagaimana anda boleh menilai (4a-2) / (3a + 12) - (a-2) / (a + 4)?
Anonim

Jawapan:

# (4a-2) / (3a + 12) - (a-2) / (a + 4) = 1/3 #

Penjelasan:

Untuk mengira perbezaan antara kedua-dua istilah, anda perlu menulisnya dengan penyebut yang sama. Perhatikan bahawa:

# 3a + 12 = 3 * (a + 4) #

Oleh itu:

= (a-2) / (a + 4) = 1 * (a-2) / (a + 4) = 3/3 * (a-2) / (a + 4) = (3 (a-2)) / (3 (a + 4)) = (3a-6) / (3a + 12) #

Oleh itu:

# (4a-2) / (3a + 12) - (a-2) / (a + 4) = (4a-2) / (3a + 12) - (3a-6) / (3a + 12)

# = ((4a-2) - (3a-6)) / (3a + 12) #

= (4a-2-3a + 6) / (3a + 12) = (4a-3a + 6-2) / (3a + 12) = (a + 4) / (3a + 12)

# = (a + 4) / (3 (a + 4)) = 1/3 #