Jawapan:
#x = 0 #
#y = 1 #
Penjelasan:
# x + 4y = 4 #
# -5x + 3y = 3 #
Penyelesaian dengan Penggantian
Pertama, mari kita gunakan salah satu persamaan dan simpan persamaan nilai. saya fikir # x # akan menjadi yang baik untuk diselesaikan terlebih dahulu kerana kelihatan mudah untuk memudahkan. Mari kita mulakan:
# x + 4y = 4 #
Tolakkan # 4y # dari kedua-dua pihak untuk mendapatkan persamaan # x #. Anda kini harus mempunyai:
#x = -4y + 4 #
Ini akan menjadi kami # x # nilai yang kita akan menggantikan dalam persamaan kedua. Mari pasang istilah ini di:
# -5x + 3y = 3 #
# -5 (-4y + 4) + 3y = 3
Pengedaran. # -5y * -4y # menjadi # 20y # kerana dua positif membuat negatif, dan #-5 * 4# akan menjadi #-20# kerana hanya satu negatif yang hadir.
# 20y - 20 + 3y = 3 #
Menggabungkan seperti istilah.
# 23y - 20 = 3 #
Sekarang, itu persamaan dua langkah. Tambah #20# kepada kedua-dua belah pihak untuk membatalkannya #-20# untuk mendapatkan langkah bahagian. Anda kini harus mempunyai:
# 23y = 23 #
Bahagikan oleh #23# untuk mengasingkan # y #.
#y = 1 #
Sekarang mengetahui apa # y # adalah, kembali kepada persamaan mudah anda untuk nilai # x # dan menggantikan nilai # y # untuk # y #:
#x = -4y + 4 #
#x = -4 (1) + 4 #
#x = -4 + 4 #
#x = 0 #