Menyelesaikan secara ringkas 3x square - x-4 ??

Menyelesaikan secara ringkas 3x square - x-4 ??
Anonim

Jawapan:

# (3x-4) (x + 1) #

Penjelasan:

(Ini adalah kaedah guru saya maju, ia memberikan jawapan yang tepat tetapi anda harus tahu cara lain untuk melakukannya sebelum mula mempelajari kaedah ini)

# 3x ^ 2-x-4 -> ax ^ 2 + bx + c #

Maju # c # oleh pekali # x ^ 2 #

# x ^ 2-x-12 #

Kemudian, cari faktor-faktor yang membuat -12 dan tambah sehingga -1.

# (x-4) (x + 3) #

Letakkan pekali # x ^ 2 # kembali ke dalam setiap kurungan dan memudahkan.

# (3x-4) (3x + 3) -> (3x-4) (x + 1) #

# 3x ^ 2-x-4 = (3x-4) (x + 1) #

Jawapan:

# x = 4/3 "atau" x = -1 #

Penjelasan:

# "untuk menyelesaikan kuadratik sama dengan sifar dan faktor" #

# rArr3x ^ 2-x-4 = 0 #

# "menggunakan kaedah a-c pemfaktoran" #

# "faktor produk" 3xx-4 = -12 #

# "yang jumlah ke - 1 adalah + 3 dan - 4" #

# "membelah istilah menengah menggunakan faktor-faktor ini" #

# 3x ^ 2 + 3x-4x-4 = 0larrcolor (biru) "faktor mengikut pengelompokan" #

#color (merah) (3x) (x + 1) warna (merah) (- 4) (x + 1) = 0 #

# "ambil" faktor umum "warna (biru)" (x + 1) #

#rArr (x + 1) (warna (merah) (3x-4)) = 0 #

# "menyamakan setiap faktor kepada sifar dan selesaikan untuk x" #

# x + 1 = 0rArrx = -1 #

# 3x-4 = 0rArrx = 4/3 #