Jawapan:
16, 18, 20
Penjelasan:
Untuk mendapatkan nombor seterusnya seterusnya anda perlu 'melompati' nombor ganjil. Jadi setiap nombor kedua adalah walaupun anda bermula dari satu.
Biarkan nombor pertama menjadi
Menambah ini (jumlah mereka) yang kami ada:
Jumlah mereka adalah
Kurangkan 6 dari kedua-dua belah pihak
Bahagikan kedua belah pihak dengan 3
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nombor pertama
Nombor kedua
Nombor ketiga
Jawapan:
Penjelasan:
Biarkan
Kita boleh menulis masalah sebagai:
Tambah seperti istilah:
Susun semula dan selesaikan
Oleh itu, tiga berturut-turut walaupun bilangan bulat kami adalah
Tiga syarat pertama 4 integer adalah dalam Aritmetika P.and tiga istilah terakhir adalah dalam Geometric.P.Bagaimana untuk mencari 4 nombor ini? Diberi (1 + terakhir = 37) dan (jumlah dua bilangan bulat di tengah adalah 36)
"The Reqd. Integer adalah," 12, 16, 20, 25. Mari kita panggil istilah t_1, t_2, t_3, dan, t_4, di mana, t_i dalam ZZ, i = 1-4. Memandangkan itu, istilah t_2, t_3, t_4 membentuk GP, kita ambil, t_2 = a / r, t_3 = a, dan, t_4 = ar, dimana, ane0 .. Juga diberi bahawa, t_1, t_2, dan, t_3 dalam AP, kita ada, 2t_2 = t_1 + t_3 rArr t_1 = 2t_2-t_3 = (2a) / ra. Oleh itu, sama sekali, kita mempunyai, Seq., T_1 = (2a) / r-a, t_2 = a / r, t_3 = a, dan, t_4 = ar. Dengan apa yang diberikan, t_2 + t_3 = 36rArra / r + a = 36, iaitu, (1 + r) = 36r ....................... .................................... (ast_1). Selanjutnya,
Produk tiga bilangan bulat adalah 56. Nombor kedua adalah dua kali nombor pertama. Nombor ketiga adalah lima lebih daripada nombor pertama. Apakah tiga nombor itu?
X = 1.4709 Nombor 1-st: x 2-nd nombor: 2x 3-rd nombor: x + 5 Menyelesaikan: x 2 x (x + 5) = x * (2x ^ 2 + 10x) = 56 2x ^ 3 + ^ 2 = 56 2x ^ 2 (x + 5) = 56 x ^ 2 (x + 5) = 28 x kira-kira sama dengan 1.4709 maka anda dapati nombor 2-nd dan 3-rd saya cadangkan anda untuk menyemak semula soalan
Jumlah tiga nombor adalah 4. Jika yang pertama dua kali ganda dan ketiga adalah tiga kali ganda, maka jumlahnya adalah dua kurang daripada yang kedua. Empat lebih daripada yang pertama ditambah kepada yang ketiga adalah dua lebih daripada yang kedua. Mencari nombor?
1 = 2, 2 = 3, 3 = -1 Buat tiga persamaan: Let 1 = x, 2 = y dan 3 = z. EQ. 1: x + y + z = 4 EQ. 2: 2x + 3z + 2 = y "" => 2x - y + 3z = -2 EQ. 3: x + 4 + z -2 = y "" => x - y + z = -2 Hilangkan pemboleh ubah y: EQ1. + EQ. 2: 3x + 4z = 2 EQ. 1 + EQ. 3: 2x + 2z = 2 Selesaikan x dengan menghapuskan z variabel dengan mengalikan EQ. 1 + EQ. 3 oleh -2 dan menambah kepada EQ. 1 + EQ. 2: (-2) (Persamaan 1 + Persamaan 3): -4x - 4z = -4 "" 3x + 4z = 2 ul (-4x - 4z = -4) -x "" = -2 "" = > x = 2 Selesaikan z dengan memasukkan x ke EQ. 2 & EQ. 3: EQ. 2 dengan x: ""