Jawapan:
Penjelasan:
Jawapan:
y = 3 atau y = -3
Penjelasan:
Tunjukkan bahawa cos²π / 10 + cos²4π / 10 + cos² 6π / 10 + cos²9π / 10 = 2. Saya agak keliru jika saya membuat Cos²4π / 10 = cos² (π-6π / 10) & cos²9π / 10 = cos² (π-π / 10), ia akan menjadikan negatif sebagai cos (180 ° -theta) kuadran kedua. Bagaimanakah saya dapat membuktikan soalan itu?
Sila lihat di bawah. Cos ^ 2 (pi / 10) + cos ^ 2 (pi / 10) + cos ^ 2 ((6pi) / 10) 10) + cos ^ 2 (pi-(4pi) / 10) + cos ^ 2 (pi- (pi) / 10) = cos ^ 2 (pi / 10) + cos ^ 2 (pi / 10) + cos ^ 2 ((4pi) / 10) = 2 * [cos ^ 2 (pi / 10) + cos ^ 2 ((4pi) 2) [cos ^ 2 (pi / 2- (4pi) / 10) + cos ^ 2 ((4pi) / 10) 2 ((4pi) / 10)] = 2 * 1 = 2 = RHS
Antara trinomial berikut yang ditulis dalam bentuk standard? (-8x + 3x²-1), (3-4x + x²), (x² + 5-10x), (x² + 8x-24)
Trinomial x ^ 2 + 8x-24 adalah dalam bentuk piawai. Piawaian standard merujuk kepada eksponen yang ditulis dalam mengurangkan perintah eksponen. Jadi, dalam kes ini, eksponen adalah 2, 1, dan sifar. Inilah sebabnya: '2' adalah jelas, maka anda boleh menulis 8x sebagai 8x ^ 1 dan, kerana apa-apa kepada kuasa sifar adalah satu, anda boleh menulis 24 sebagai 24x ^ 0 Semua pilihan anda yang lain tidak menurunkan perintah eksponen
Selesaikan persamaan berikut dalam nombor semulajadi: x² + y² = 1997 (x-y)?
(x, y) = (170, 145) atau (x, y) = (1817, 145) Bukti berikut adalah berdasarkan pada buku "Pengenalan kepada Persamaan Diophantine: Pendekatan Berasaskan Masalah" oleh Titu Andreescu, Dorin Andrica, Ion Cucurezeanu. Diberikan: x ^ 2 + y ^ 2 = 1997 (xy) Let a = (x + y) dan b = (1997-x + y) Kemudian: a ^ 2 + b ^ 2 = (x + y) (1997-x + y) ^ 2 = x ^ 2 + 2xy + y ^ 2 + 1997 ^ 2 + x ^ 2 + y ^ 2-2 (1997 xy) 2 + 1997 ^ 2 + x ^ 2 + y ^ 2-2 (x ^ 2 + y ^ 2 + xy) = 1997 ^ 2 Oleh itu kita dapati: {(0 < b = 1997-x + y <1997):} Sejak 1997 adalah perdana, a dan b tidak mempunyai faktor umum yang lebih besar daripada 1. Oleh i