Jawapan:
Domain:
Julat:
Penjelasan:
Di bawah akar perlu
untuk input
Julat:
graf {-3 sqrt (x + 2) -6 -40, 40, -20, 20} Ans
Fungsi f adalah sedemikian rupa sehingga f (x) = a ^ 2x ^ 2-ax + 3b untuk x <1 / (2a) Jika a dan b adalah malar untuk kes di mana a = 1 dan b = -1 Cari f ^ 1 (cf dan cari domainnya saya tahu domain f ^ -1 (x) = julat f (x) dan ia adalah -13/4 tetapi saya tidak tahu arahan tanda ketidaksamaan?
Lihat di bawah. a ^ 2x ^ 2-ax + 3b x ^ 2-x-3 Julat: Masukkan ke dalam bentuk y = a (xh) ^ 2 + kh = -b / (2a) k = f (h) h = (h) = f (1/2) = (1/2) ^ 2- (1/2) -3 = -13 / 4 Nilai minima -13/4 Ini berlaku pada x = 1 / 13/4, oo) f ^ (- 1) (x) x = y ^ 2-y-3 y ^ 2-y- (3-x) = 0 Menggunakan rumus kuadrat: y = (- (- 1) 2q = (1 + -sqrt (4x + 13)) / 2 f ^ (- 1) (x) = ( 2 + sqrt (4x + 13)) / 2 f ^ (- 1) (x) = (1-sqrt (4x + 13)) / 2 Dengan sedikit pemikiran kita dapat melihat : (1-sqrt (4x + 13)) / 2 Dengan domain: (-13 / 4, oo) Perhatikan bahawa kami mempunyai sekatan pada domain f (x) x < 1/2 Ini ialah x koordinat puncak dan julatny
Dengan eksponen mana kuasa mana-mana nombor menjadi 0? Seperti yang kita tahu bahawa (mana-mana nombor) ^ 0 = 1, jadi apa yang akan menjadi nilai x dalam (sebarang nombor) ^ x = 0?
Lihat di bawah Let z menjadi nombor kompleks dengan struktur z = rho e ^ {i phi} dengan rho> 0, rho dalam RR dan phi = arg (z) kita boleh bertanya soalan ini. Untuk apa nilai n dalam RR berlaku z ^ n = 0? Membangunkan lebih sedikit z ^ n = rho ^ ne ^ {dalam phi} = 0-> e ^ {di phi} = 0 kerana oleh hipotesis rho> 0. Jadi menggunakan identiti Moivre e ^ {dalam phi} = cos (n phi ) + i sin (n phi) maka z ^ n = 0-> cos (n phi) + i sin (n phi) = 0-> n phi = pi + pi pi, k = 0, pm1, pm2, cdots Akhirnya, untuk n = (pi + 2k pi) / phi, k = 0, pm1, pm2, pm3, cdots kita dapat z ^ n = 0
Jika f (x) = 3x ^ 2 dan g (x) = (x-9) / (x + 1), dan x! = - 1, maka apakah f (g (x) g (f (x))? f ^ -1 (x)? Apakah domain, julat dan nol untuk f (x)? Apakah domain, julat dan nol untuk g (x)?
F (x)) = 3 (x-9) / (x + 1)) ^ 2 g (f (x)) = (3x ^ 2-9) / (3x ^ 2 + (X) = root () (x / 3) D_f = {x in RR}, R_f = {f (x) 1}, R_g = {g (x) dalam RR; g (x)! = 1}