Jawapan:
# k = -2 #
Penjelasan:
Oleh kerana persamaan adalah konsisten, kita dapati nilai-nilai # x # dan # y # pertama dan kemudian menggantikannya dalam persamaan untuk mencari nilai # k #.
# x + 3y + 2 = 0 # -------> persamaan 1
# 4y + 2x = k # ----------> persamaan 2
# x-2y = 3 # ------------> persamaan 3
Daripada persamaan 1; buat # x # subjek.
# x-2y = 3 #
#color (merah) (x = 3 + 2y) #
Pengganti # x = 3 + 2y # dalam persamaan 1
# x + 3y + 2 = 0 #
#color (merah) ((3 + 2y)) + 3y + 2 = 0 #
# 3 + 2y + 3y + 2 = 0 #
# 3 + 5y + 2 = 0 #
# 5y = -2-3 #
# 5y = -5 #
#color (merah) (y = -1) #
Sekarang, nilai pengganti # y = -1 # dalam persamaan 3 untuk mendapatkan nilai # x #
# x-2y = 3 #
# x-2 (-1) = 3 #
# x + 2 = 3 #
# x = 3-2 #
#color (merah) (x = 1) #
Semak jawapan nilai # x # dan # y # sebelum mencari nilai # k #
# x + 3y + 2 = 0 #
#1+3(-1)+2=0#
#1-3+2=0#
#-2+2=0# ------> begitu nilai # x # dan # y # betul.
Langkah terakhir adalah untuk menggantikan nilai-nilai # x # dan # y # dalam persamaan 2 untuk mencari nilai # k #:
# 4y + 2x = k #
# 4 (-1) + 2 (1) = k #
# -4 + 2 = k #
# -2 = k #
Oleh itu, #color (merah) (k = -2) #