X-1 + 2x + 3x + 1 = 6. Bantu saya menyelesaikan persamaan ini?

X-1 + 2x + 3x + 1 = 6. Bantu saya menyelesaikan persamaan ini?
Anonim

Jawapan:

#x = 1 atau x = -1 #

Penjelasan:

Kerana ini mengandungi nilai mutlak yang perlu kita perhatikan kemungkinan nilai-nilai dalam bar mutlak menjadi negatif dan positif.

mengeluarkan bar mutlak memberikan:

# x - 1 + 2x + 3x + 1 = 6 #

Mengumpul terma dan penyederhanaan memberikan: # 6x = 6 => x = 1 #

Sekarang kita perlu menyelesaikannya untuk nilai negatif di bar mutlak. Ini boleh dilihat sebagai

# | - (x - 1) | + | - (2x) | + | - (3x + 1) | = 6 #

Mengalih keluar bar mutlak:

# - (x - 1) - (2x) - (3x + 1) = 6 => -x + 1 -2x -3x - 1 = 6 #

mengumpul dan mempermudahkan:

# -6x = 6 => x = -1 #

Harap ini membantu.