X-12y = -7 3x-6y = -21 bagaimana saya selesaikan?

X-12y = -7 3x-6y = -21 bagaimana saya selesaikan?
Anonim

Jawapan:

Gunakan gabungan linear untuk menghapuskan satu istilah dalam persamaan.

Penjelasan:

Matlamatnya adalah untuk menghapuskan satu pembolehubah dari kedua-dua set persamaan. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah menggabungkan kedua persamaan dan memanipulasinya terlebih dahulu untuk penghapusan.

# x-12y = -7 #

# (3x-6y = -21) xx2 #

Majukan persamaan ini dengan #2# jadi anda ada # 12y # dalam kedua-duanya. Kemudian, tambahkan / tolak persamaan antara satu sama lain (pilih operasi yang akan menghapuskan pemboleh ubah, jadi dalam kes ini ia ditolak)

# x-12y = -7 #

# 6x-12y = -42 "" "" # Kurangkan mereka terus ke bawah.

# -5x = 35 #

# x = (-35) / 5 #

#x = -7 #

Palam # x # ke dalam persamaan sama ada untuk diselesaikan # y #.

# -7 - 12y = -7 #

# -12y = 0 #

#y = 0 #