Bagaimana anda faktor x ^ 3 = -3x ^ 2-2x?

Bagaimana anda faktor x ^ 3 = -3x ^ 2-2x?
Anonim

Jawapan:

# x * (x + 1) * (x + 2) = 0 #

Penjelasan:

# x ^ 3 = -3x ^ 2 - 2x #

#iff x * (x ^ 2 + 3x + 2) = 0 #

Sekarang, pilih dua nombor, yang jumlahnya sama dengan pekali # x # dan produknya adalah produk pekali # x ^ 2 # dan pemalar.

Di sini pekali # x # adalah #3#

Pekali # x ^ 2 # adalah #1#

dan pemalar itu #2#

Jadi bilangannya adalah 2 & 1

Oleh itu ungkapan di atas boleh ditulis sebagai

# x * (x ^ 2 + 2 x + x + 2) = 0 #

itu dia # x * {x * (x + 2) + 1 * (x + 2)} = 0 #

yang seterusnya boleh ditulis sebagai

# x * (x + 1) * (x + 2) = 0 #