Jawapan:
#w = 1 #
Penjelasan:
# -2 (-11w + 17) + 2 = -5w + 4 -9w #
Pertama, edarkan #-2# kepada # -11w # dan #17#. Anda melakukan ini dengan mengalikan nombor dalam kurungan dengan nombor di luar. Mari buat persamaan untuk ini untuk memudahkan:
# -2 * -11w # = # 22w # kerana dua negatif mencipta sesuatu yang positif.
#-2 * 17 = -34# kerana masa negatif yang positif akan sama dengan negatif.
Tulis semula persamaan anda kerana anda telah mengedarkan:
# 22w - 34 + 2 = -5w + 4 -9w #
Sekarang, gabungkan seperti istilah. Apa maksudnya ialah anda akan menambah bilangan dan pembolehubah yang sama.
Di sebelah kiri:
#-34 + 2 = -32#
Di sebelah kanan:
# -5w - 9w = -14w # kerana dua negatif ditambah bersama-sama terus negatif. Fikirkan garis nombor.
Sekarang, tulis semula persamaan anda sekali lagi:
# 22w - 32 = -14w + 4 #
Sekarang, hapuskan pembolehubah nilai terendah. Ini adalah # -14w #. Untuk membatalkannya, tambahkan # -14w # kepada kedua-dua pihak. Anda kini harus mempunyai:
# 36w - 32 = 4 #
Sekarang tambahnya #32# kepada kedua-dua belah pihak untuk membatalkannya #-32#. Anda kini harus mempunyai:
# 36w = 36 #
Bahagikan oleh #36# untuk mengasingkan # w #:
#w = 1 #
Untuk mengesahkan bahawa ini betul, saya akan memasukkan nilai ini:
#-2(-11(1) + 17) + 2 = -5(1) + 4 -9(1)#
#22 - 34 + 2 = -5 + 4 - 9#
#-10 = -14 + 4#
#-10 = -10#