Jawapan:
# x = 9, y = 3 #
Penjelasan:
Kaedah Pertama, menggunakan penggantian
Dengan menyusun semula persamaan pertama yang kami ada, #x = 5y -6 #
nilai gantian # x # dalam persamaan kedua
# -3 * (5y -6) + 6y = -9 #
# -15y +18 + 6y = -9 #
# -9y +18 = -9 #
# rArry-2 = 1 #
#or y = 3 #
dengan menggantikan nilai # y # dalam salah satu persamaan
kita ada
#x = 9 #
Kaedah Kedua, Majukan persamaan pertama dengan 3, # 3 * (5y-x-6) = 0 #
# 15y-3x-18 = 0 #
Sekarang tolak LHS persamaan kedua dari persamaan LHS di atas dan lakukan perkara yang sama dengan RHS, # (15y-3x-18) - (- 3x + 6y) = 0 - (- 9) #
# 15y -3x -18 + 3x-6y = 9 #
# 9y -18 = 9 #
#rArr y = 3 #
dan dengan menggantikannya # y # dalam salah satu persamaan yang kita ada
# x = 9 #