Apakah bentuk standard y = (x + 3) (x ^ 2 - 3x + 9)?

Apakah bentuk standard y = (x + 3) (x ^ 2 - 3x + 9)?
Anonim

Jawapan:

# y = x ^ 3 + 27 #

Penjelasan:

Kami ada

# y = (x + 3) (x ^ 2 - 3x + 9) #.

Kita perlu memperluaskannya menggunakan Harta Distributif.

# y = (x + 3) (x ^ 2 - 3x + 9) #

# = x * (x ^ 2 - 3x + 9) + 3 * (x ^ 2 - 3x + 9) #.

Kami membiak ini untuk mendapatkan

# y = x ^ 3 - 3x ^ 2 + 9 * x + 3 * x ^ 2 - 9x + 27 #.

Mengumpulkan seperti istilah yang kita ada

# y = x ^ 3 + 27 #.