Bagaimana anda menyelesaikan s ^ 2-3 (s + 2) = 4?

Bagaimana anda menyelesaikan s ^ 2-3 (s + 2) = 4?
Anonim

Jawapan:

#s = 2 dan s = -5 #

Penjelasan:

Pertama, gunakan harta pengedaran untuk memudahkan #color (biru) (- 3 (s + 2) #:

# (- 3 * s) - (3 * 2) #

# -3s - 6 #

Jadi sekarang persamaannya ialah:

# s ^ 2 - 3s - 6 = 4 #

Tolakkan #color (biru) 4 # dari kedua belah pihak untuk mendapatkan satu sisi untuk sama #0#:

# s ^ 2 - 3s - 6 quadcolor (biru) (- quad4) = 4 quadcolor (biru) (- quad4) #

# s ^ 2 - 3s - 10 = 0 #

Persamaan ini kini dalam bentuk standard, atau # ax ^ 2 + bx + c = 0 #.

Untuk faktor dan selesaikan # s #, kita memerlukan dua nombor iaitu:

#1.# Maju sehingga #ac = 1 (-10) = -10 #

#2.# Tambah sehingga #b = -3 #

Dua nombor yang berbuat demikian #color (biru) 2 # dan #color (biru) (- 5) #:

# 1. quadquad 2 * -5 = -10 #

# 2. quadquad 2 - 5 = -3 #

Oleh itu, kami memasukkannya ke dalam bentuk yang difikirkan, atau:

# (s-2) (s + 5) = 0 #

Kerana mereka berlipat ganda sehingga #0#, kita boleh lakukan:

# s-2 = 0 dan s + 5 = 0 #

# quadquadquad # #s = 2 dan quadquadquadquad s = -5 #

Harap ini membantu!

Jawapan:

Amaran: Jawapan panjang, tetapi semoga bermanfaat

s = -2 atau 5

Penjelasan:

Berikutan PEMDAS:

# s ^ 2 - 3 (s + 2) = 4 #

Pertama, mari kita edarkan -3 ke s dan +2. Ingatlah bahawa pengedaran bermakna anda mendarab -3 oleh kedua-dua istilah dalam kurungan. Anda kini harus mempunyai:

# s ^ 2 -3s - 6 = 4 #

Sekarang, kerana anda tidak mempunyai istilah seperti itu, tambah enam kepada kedua-dua pihak. Anda kini harus mempunyai:

# s ^ 2 - 3s = 10 #

Ini persamaan kuadratik, dan anda perlu menetapkan persamaan kepada 0 untuk menyelesaikannya. Oleh itu, tolak 10 dari kedua-dua pihak. Anda kini harus mempunyai:

# s ^ 2 - 3s - 10 = 0 #

Sekarang, gunakan kaedah XBOX. Pertama, kita perlu melipatgandakan istilah pertama kita dengan istilah terakhir kita # (s ^ 2 * -10) #. Kita perlukan kemudiannya # -10s ^ 2 #.

Sekarang, anda perlu mengalikan 2 nombor yang membawa anda # -10s ^ 2 # tetapi juga menambah # -3s #. Untuk melakukan ini, faktor 10:

1 - 10

2 - 5

-5 dan 2 berlipat ganda untuk mendapatkan anda -10, dan tambahkan kepada -3, jadi ini adalah istilah yang ingin kami gunakan. Anda kini harus mempunyai:

# s ^ 2 -5s + 2s - 10 = 0

Buat jadual seperti ini:

? ? ? # s ^ 2 # -5s? 2s -10

Lihat di mana tanda tanya? Anda ingin mengetahui apa yang berbilang untuk memberi anda syarat, bermula dengan # s ^ 2 #:

#s * s = s ^ 2 #, maka kedua-dua ini akan menjadi:

s? s # s ^ 2 # -5s? 2s -10

Sekarang, anda mempunyai dua tanda tanya yang tinggal. Kerana anda mempunyai s dan? yang berbilang kepada -5s, yang? akan -5 kerana s * -5 = -5s. Tambah itu dalam:

s -5 s # s ^ 2 # -5s? 2s -10

Sekarang, kita mempunyai satu pemboleh ubah yang tinggal. s *? = 2s dan -5 *? sama dengan -10. ? akan menjadi 2 kerana s * 2 = 2s dan -5 * 2 = -10. Oleh itu, masukkan pembolehubah akhir anda:

s -5 s # s ^ 2 # -5s 2 2s -10

Sekarang, persamaan anda kelihatan seperti ini: (s + 2) (s - 5) = 0

Isolasi setiap pasangan yang diperintahkan dan tetapkannya kepada 0 untuk mengetahui apa yang s.

(s + 2) = 0; s = -2

(s - 5) = 0; s = 5

Sumber dan untuk maklumat lanjut: