Bagaimana anda menyelesaikan 5 - t = 3?

Bagaimana anda menyelesaikan 5 - t = 3?
Anonim

Jawapan:

jawapannya adalah 2

Edit: Jawapannya juga boleh menjadi 8.

Penjelasan:

Kes pertama memberikan:

# 5 - t = 3 #

menyelesaikan t

# - t = 3 - 5 #

# - t = -2 #

#implies t = 2 #

Edit: Apa fungsi magnitud di sini mengubah penyelesaian negatif kepada positif, ini bermakna kita mempunyai dua kes:

# 5-t = 3 # sebagai jawapan asal

dan

# 5-t = -3 #

#dalam t = 5-3 atau t = 5 + 3 #

#implies t = 2 atau 8 #