Bagaimana anda membezakan f (x) = (2x ^ 2-6x + 1) ^ - 8?

Bagaimana anda membezakan f (x) = (2x ^ 2-6x + 1) ^ - 8?
Anonim

Jawapan:

Gunakan aturan rantai. Sila lihat penjelasan untuk maklumat lanjut.

Penjelasan:

Gunakan aturan rantai # (df (u (x))) / dx = ((df) / (du)) ((du) / dx) #

biarlah #u (x) = 2x² - 6x + 1 #, kemudian #f (u) = u ^ (- 8) #, # (df (u)) / (du) = -8u ^ (- 9) #, dan # (du (x)) / (dx) = 2x - 6 #

Menggantikan peraturan rantai:

#f '(x) = (-8u ^ (- 9)) (2x - 6) #

Membalikkan penggantian untuk anda:

#f '(x) = -8 (2x² - 6x + 1) ^ (- 9) (2x - 6) #

Memudahkan sedikit:

#f '(x) = (48 - 16x) / (2x² - 6x + 1) ^ (9) #