Bagaimanakah anda mempengaruhi ungkapan 4x ^ 2 + 5x-9?
Perhatikan bahawa jumlah koefisien adalah sifar dan oleh itu mendapati faktorisasi: 4x ^ 2 + 5x-9 = (x-1) (4x + 9) Perhatikan bahawa jumlah pekali adalah 0. Iaitu: 4 + 5-9 = 0. Jadi x = 1 adalah sifar dan (x-1) faktor: 4x ^ 2 + 5x-9 = (x-1) (4x + 9)
Bagaimanakah anda mempengaruhi ungkapan 6x ^ 2 + x = 5?
Jadi, jika anda mempunyai persamaan dan anda masih mahu memaksanya, anda perlu membawa semua terma ke satu sisi 6x ^ 2 + x-5 = 0 Sebelah kiri kini boleh dipertimbangkan ke dalam (x +1) (6x- 1) = 0 Perkara yang baik mengenai persamaan persamaan ini adalah bahawa anda kini boleh melihat akar atau penyelesaian kepada persamaan. Terdapat dua penyelesaian.
Bagaimanakah anda mempengaruhi ungkapan k ^ 2 + kf-2f ^ 2?
(k + 2f) (kf) k ^ 2 + kf-2f ^ 2 = k ^ 2 + kf-f ^ 2-f ^ 2 ini adalah bahagian penting = k ^ 2-f ^ 2 + kf-f ^ = (k + f) (kf) + f (kf) = (k + 2f) (kf)