Jawapan:
7
Penjelasan:
Mari kita ubah masalah ini menjadi persamaan supaya kita dapat memahami dengan lebih mudah.
Nombor yang dibahagikan dengan 8 sama 7
Sekarang darab 8 pada kedua-dua pihak untuk mengasingkan
Semak:
Jumlah dua nombor adalah 40. Apabila nombor yang lebih besar dibahagikan dengan yang lebih kecil, jumlahnya ialah 4 dan sisanya adalah 5. Apakah nombor-nombor itu?
Num1 (x) = 33 num2 (y) = 7 Mari num1 = x dan num2 = y Kita tahu bahawa eq1: x + y = 40 eq2: x / y = 4 r 5 Kami menyelesaikan persamaan serentak dengan menyelesaikan satu pembolehubah, dalam kes ini, saya menyelesaikan untuk x dengan mengasingkan x dalam eq2 x = 4y r 5 Kami menggantikan nilai x dalam eq1 4yr5 + y = 40 Kami memudahkan dan menyelesaikan y = y + y = 35 5y = 35 y = 7 Kami mengganti y kepada salah satu persamaan asal dan selesaikan x, dalam kes ini, eq1 x + 7 = 40 x = 40 - 7 x = 33 x = 33 y = 7
Dua kali nombor ditambah tiga kali jumlah yang lain sama dengan 4. Tiga kali nombor pertama ditambah empat kali nombor lain adalah 7. Apakah nombor-nombor itu?
Nombor pertama adalah 5 dan yang kedua ialah -2. Katakan x menjadi nombor pertama dan y menjadi yang kedua. Kemudian kami mempunyai {(2x + 3y = 4), (3x + 4y = 7):} Kita boleh menggunakan sebarang kaedah untuk menyelesaikan sistem ini. Sebagai contoh, dengan penghapusan: Pertama, menghapuskan x dengan menolak beberapa persamaan kedua dari yang pertama, 2x + 3y- 2/3 (3x + 4y) = 4 - 2/3 (7) => 1 / 3y = - 2/3 => y = -2 kemudian menggantikan hasilnya kembali ke persamaan pertama, 2x + 3 (-2) = 4 => 2x - 6 = 4 => 2x = 10 => x = 5 Oleh itu nombor pertama ialah 5 dan yang kedua ialah -2. Memeriksa dengan memasukkan
Apabila polinomial dibahagikan dengan (x + 2), selebihnya ialah -19. Apabila polinomial yang sama dibahagikan dengan (x-1), selebihnya adalah 2, bagaimana anda menentukan selebihnya apabila polinomial dibahagikan dengan (x + 2) (x-1)?
Kita tahu bahawa f (1) = 2 dan f (-2) = - 19 dari Teorema Remainder Sekarang tentukan baki polinomial f (x) apabila dibahagi dengan (x-1) (x + 2) bentuk Ax + B, kerana selebihnya adalah pembahagian kuadratik. Kita sekarang boleh membiak kali pembahagi Q quotient ... f (x) = Q (x-1) (x + 2) + Ax + B Seterusnya, masukkan 1 dan -2 untuk x ... f (1) = Q (1-1) (1 + 2) + A (1) + B = A + B = 2 f (-2) = Q (-2-1) (- 2 + 2) + A (-2) B = -2A + B = -19 Menyelesaikan dua persamaan ini, kita dapat A = 7 dan B = -5 Remainder = Ax + B = 7x-5